Prestatiedruk: Hoe je het vermindert

Je voelt de spanning stijgen. Er nadert een deadline, de verwachtingen zijn hoog en je wilt het graag goed doen. Of het nu op school, werk of in de sport is, prestatiedruk is een veel voorkomend fenomeen. Wanneer wordt deze druk eigenlijk te veel? En hoe kun je de negatieve effecten verminderen zonder dat je prestaties hierdoor afnemen?

Lees meer »

Leiderschap: Wat maakt een leider effectief?

Effectief leiderschap is een veel onderzocht en besproken onderwerp binnen de psychologie. Wat onderscheidt een effectieve leider eigenlijk van de rest? Zijn leiders geboren met unieke eigenschappen of worden ze gevormd door ervaringen en training?

Lees meer »

Werk vs. Privé: Zo vind jij de balans

Je werk en privé-leven gebalanceerd houden: het klinkt zo simpel, maar in de praktijk is het voor velen een grote uitdaging. Lange werkdagen, social media die ons altijd bereikbaar maakt en prestatiedruk zorgen ervoor dat werk vaak de overhand neemt. Maar hoe zorg je ervoor dat dit alles jou te veel wordt? In deze blog worden er inzichten en tips gedeeld om een gezonde werk-privébalans te behouden.

Lees meer »

Nee zeggen: Hoe jij je grenzen bewaakt

Op een enkeling na hebben we allemaal wel eens moeite gehad met het woordje 'Nee'. Of het nu gaat om een extra taak op het werk, een uitnodiging voor een evenement of een vriend die om hulp vraagt, het weigeren van zulke verzoeken kan uitdagend zijn. Toch is het vermogen om 'nee' te zeggen cruciaal voor het behouden van je mentale en fysieke gezondheid.

Lees meer »

Gesprekstechnieken en hoe jij deze kan toepassen

Goede communicatie vormt de basis van succesvolle relaties, zowel op professioneel gebied als persoonlijk. Of je nu een leidinggevende bent, een zorgverlener of simpelweg effectiever wilt communiceren in het dagelijks leven, gesprekstechnieken helpen je om gesprekken beter te sturen en misverstanden te voorkomen. Maar welke technieken zijn nu écht effectief? 

Lees meer »

Kwaliteit van slaap: Zo haal jij het meeste uit je nachtrust

Dat vervelende gevoel, je wordt ‘s ochtends wakker, maar voelt je nog steeds moe. Je hebt acht uur geslapen en toch ben je niet uitgerust. Hoe kan dat? De kwaliteit van je slaap is minstens zo belangrijk als de duur ervan. Een goede nachtrust is essentieel voor je fysieke en mentale gezondheid. Maar welke factoren beïnvloeden de slaapkwaliteit en hoe je ervoor zorgt dat je écht goed slaapt?

Lees meer »

Motivatie op de werkvloer: Werkkenmerken die je motivatie een boost kunnen geven

Ons werk kan een enorme invloed hebben op ons gevoel van welzijn en persoonlijke groei. We brengen een groot deel van onze tijd door op ons werk, dus is het belangrijk dat we niet alleen voldoening halen uit wat we doen, maar dat we ook gemotiveerd blijven om ons werk goed te doen. Maar wat zorgt er nu precies voor dat je gemotiveerd blijft? En waarom heb je soms het gevoel dat je werk je uitput, in plaats van je energie te geven? In deze blog duiken we in de psychologische factoren die je motivatie beïnvloeden en hoe je die motivatie kunt verhogen, door te focussen op vijf belangrijke werkkenmerken die onze motivatie sterk beïnvloeden.

Lees meer »

Gelukkiger leven: De rol van Dopamine, Oxytocine en Serotonine

Iedereen wil wel gelukkiger zijn, maar hoe bereik je dat? Geluk is niet zomaar een gevoel, het heeft alles te maken met de chemie in je hersenen. Wat als je je eigen geluk kunt verbeteren door te begrijpen welke stoffen in je brein verantwoordelijk zijn voor die fijne gevoelens? In deze blog duiken we in de wereld van gelukshormonen, oftewel neurotransmitters, en ontdekken we hoe je deze kunt verhogen om je geluksgevoel te versterken. Maar voordat we in de details duiken, laten we eerst een kijkje nemen naar wat geluk nu eigenlijk is.

Lees meer »

Gegeneraliseerde angststoornis: Dit is wat je moet weten

Iedereen piekert weleens. Misschien over een belangrijke presentatie, financiële zorgen of de gezondheid van een dierbare. Maar wat als dat piekeren nooit stopt? Wat als je constant een gevoel van angst en spanning ervaart, zonder duidelijke reden? Dan zou het kunnen dat je te maken hebt met een gegeneraliseerde angststoornis (GAS). In deze blog duiken we in wat deze stoornis precies inhoudt, welke kenmerken erbij horen en wanneer het verstandig is om hulp te zoeken.

Lees meer »

Hoogsensitief: Je hebt het niet, je bent het

Hoogsensitiviteit wordt vaak verkeerd begrepen. Het wordt soms gezien als een aandoening, een stoornis of iets wat je kunt ‘genezen’, maar dat is niet het geval. Hoogsensitiviteit is geen ziekte en je er geen medicatie voor krijgen. Het is niet iets wat je hebt, maar iets wat je bent. Het is een persoonlijkheidskenmerk, een stuk van jou dat je maakt tot wie je bent.

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb