
In de huidige wereld van reclame en marketing wordt er steeds meer gebruik gemaakt van psychologische trucs om de consumenten te beïnvloeden. Van visuele effecten tot taalgebruik, deze technieken zijn ontworpen om je onbewust te sturen naar bepaalde keuzes. Maar hoe werkt dit precies en kun je jezelf beschermen tegen de impact van deze manipulaties?
De psychologische trucs in reclame
Er zijn talloze psychologische technieken die reclame- en marketingcampagnes gebruiken om consumenten te beïnvloeden. Een aantal van de meest voorkomende zijn:
- Sociale bewijskracht: Wanneer een merk aangeeft dat veel mensen hun product gebruiken, speelt het in op de menselijke behoefte om deel uit te maken van een groep. Dit creëert vertrouwen en moedigt mensen aan om hetzelfde te doen.
- Emotionele manipulatie: reclames spelen vaak in op emoties zoals geluk, angst of gevoelens van schuld. Het laten zien van blije mensen in reclamespotjes kan positieve gevoelens oproepen, terwijl het inroepen van angst kan zorgen voor het nemen van impulsieve beslissingen.
- Schaarsheid: het idee dat iets schaars of tijdelijk is, zorgt ervoor dat we sneller en dus impulsiever willen handelen. “Alleen nog maar vandaag verkrijgbaar” of “Wees snel, op = op” zijn klassieke voorbeelden van hoe schaarste ons brein sneller wil laten reageren.
- Neuromarketing: door gebruik te maken van inzichten uit hersenonderzoek, weet de marketingindustrie exact welke prikkels zorgen voor de meeste impact. Bepaalde kleuren of muziek kunnen specifieke emoties oproepen die je koopgedrag kunnen beïnvloeden.
- Persuasieve taalkundige trucs: slogans, memes en subtiele woordkeuzes in advertenties kunnen ons gedrag beïnvloeden zonder dat we het zelf doorhebben. Een simpele tekst als “Omdat jij het waard bent” of “Jij verdient het” kan bijvoorbeeld een gevoel van recht hebben op iets creëren.
Wat gaat er om in je hersenen?
Wanneer je wordt blootgesteld aan deze marketingtechnieken, gebeurt er van alles in je hersenen. Veel van deze trucs maken gebruik van de manier waarop ons brein automatisch reageert op bepaalde signalen.
- Sociale bewijskracht maakt zo gebruik van de neurale netwerken die verbonden zijn met groepsgedrag. We willen niet buiten de groep vallen, dus als we zien dat anderen iets doen, zijn we sneller geneigd om hetzelfde te doen.
- Emotionele manipulatie speelt in op de amygdala, het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het verwerken van emoties. Of je nu blijk angstig of boos bent, emotionele prikkels zorgen ervoor dat je minder rationeel en meer impulsief handelt.
- Schaarsheid en urgentie triggeren de dopamineproductie in de hersenen, waardoor je een soort beloning ervaart bij het nemen van een snelle beslissing, wat leidt tot impulsieve aankopen.
- Neuromarketing richt zich op het manipuleren van zintuigelijke prikkels, zoals visuele en auditieve stimuli, die je hersenen associeert met bepaalde emoties of verlangens, zoals opwinding of geluk.
Kun je jezelf beschermen tegen deze trucs?
Hoewel psychologische trucs in marketing enorm krachtig zijn, zijn er manieren om jezelf te beschermen tegen onbewuste beïnvloeding.
- Weest bewust van de trucs: kennis is macht. Door je bewust te zijn van de technieken die reclames gebruiken, kun je kritischer naar advertenties kijken.
- Vergelijk producten: in plaats van impulsief kopen, vergelijk producten en prijzen. Door rationeler te denken, kun je jezelf beschermen tegen de verleiding van bijvoorbeeld schaarste of sociale bewijskracht.
- Blijf binnen je budget: stel een budget vast en hou je eraan. Door een strikt budget te hanteren, kun je beter in staat zijn om je te verzetten tegen verleidingen.
- Onderzoek merken: wanneer een merk je probeert te beïnvloeden, onderzoek dan de betrouwbaarheid van het product. Vertrouwen op betrouwbare informatie kan je helpen om rationele keuzes te maken.
Conclusie
Psychologische trucs in reclame en marketing beïnvloeden ons gedrag op veel manieren, van het inspelen op emoties tot het gebruik van sociale bewijskracht en schaarste. Hoewel deze technieken krachtig kunnen zijn, is het mogelijk om jezelf te beschermen door bewust te zijn van de trucs, kritischer te zijn en rationele keuzes te maken. Door jezelf beter te begrijpen, kun je je marketinggevoeligheid minimaliseren en slimmere aankopen maken.
Bronnen:
Jach, Ł., & Chmiel, S. (2018). „Polecam!” – naukowiec / „Polecam!” – konsument. Znaczenie obecności społecznych lub naukowych dowodów słuszności dlaoceny wiarygodności reklam w kontekście refleksyjności poznawczej, maksymalizacji i światopoglądu scjentystycznego. Psychologia Ekonomiczna, 13,19–34. https://doi.org/10.15678/pjoep.2018.13.02
Morin, C. (2011). Neuromarketing: The New Science of Consumer Behavior. Society, 48(2), 131–135. https://doi.org/10.1007/s12115-010-9408-1
Rohach, O., & Rohach, I. (2021). MANIPULATION AND PERSUASION IN BUSINESS ADVERTISING. Research Trends in Modern Linguistics And Literature, 4, 47–61. https://doi.org/10.29038/2617-6696.2021.4.47.61
Shi, X., Li, F., & Chumnumpan, P. (2020). The use of product scarcity in marketing. European Journal Of Marketing, 54(2), 380–418. https://doi.org/10.1108/ejm-04-2018-0285
Stepaniuk, K., & Jarosz, K. (2021). Persuasive linguistic tricks in social media marketing communication—The memetic approach. PLoS ONE, 16(7), e0253983. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0253983
Maak jouw eigen website met JouwWeb